USA: Ny lag försvårar internet-spel

Aktiekurserna för svenska internet-spelbolag sjönk kraftigt på måndagen. Fallet beror på att den amerikanska senaten beslutat att förbjuda kreditkortsföretag och banker att förmedla transaktioner för online-spel.

Lagen som gör det kriminellt för kreditkortsföretag och banker att förmedla betalningar till spel på internet har nu antagits av kongressens båda kamrar.

I senaten togs förslaget i samband med ett beslut om bättre säkerhet i USA:s containerhamnar eftersom det är ganska vanligt att man buntar ihop frågor från olika områden.

Internet-spel en moralfråga i USA
I USA skiljer sig synen på internet-spel starkt från Europas. Medan EU i huvudsak behandlar internet-spel som en näringslivsfråga betraktas det här som en moralisk och kriminalpolitisk fråga.

Kyrkor och starka grupper inom det republikanska partiet fördömer nätspel som man menar leder till spelberoende och ekonomisk ruin och dessutom är täckmantel för knark- och terroristpengar.

Svårt att tillämpa förbudet
Den traditionella spelindustrin med casinon i Las Vegas, Atlantic City och på många indianreservat motarbetar också konkurrensen från internet-spelandet.

Förbudet mot internet-spel har varit svårt att tillämpa eftersom man lätt med hjälp av betal- och kreditkort kunnat spela på utländska sajter. Men när president George Bush inom några veckor beräknas skriva under lagen som förbjuder banker och plastkortsföretagen att förmedla betalningar blir det svårare för USA-medborgare att spela på nätet.

Dessutom bör representanter för svenska och europeiska internet-spelföretag vara försiktiga om de åker hit eftersom de riskerar långa fängelsestraff.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se