USA: Fem döda vid skottdrama i skola

Uppdaterad 15:07
I USA har ännu en flicka dött efter skottdramat i en byskola i delstaten Pennsylvania på måndagen. Det innebär att dramat nu krävt fem barns liv. Tio flickor som tillhör Amish-folket sköts av en man som sade sig vilja hämnas oförrätter begångna för 20 år sedan.

I USA inträffade på måndagen ännu ett skottdrama i en skola. Tio flickor som tillhör Amish-folket sköts av en psykiskt förvirrad man som sade sig vilja hämnas oförrätter som han utsatts för när han själv gick i skolan för 20 år sen.

Den tungt beväpnade mannen tog sig in i ett klassrum i en låg- och mellanstadieskola på landsbygden i Lancaster, Pennsylvania. Pojkarna fick lämna klassrummet medan flickorna bakbands och ställdes framför svarta tavlan. När polisen anlände började gärningsmannen, en 32-årig mjölkbilsförare, att skjuta flickorna och han siktade mot deras huvuden.

Lever enkelt
Skolan ligger i ett område huvudsakligen befolkat av Amish-folket, ättlingar till tyska och och holländska invandrare som lever på ett sätt som liknar 1800-talets bondekultur, inga bilar, traktorer eller tv-apparater.

Föräldrar klädda i traditionella stråhattar och svarta kläder samlades utanför den lilla skolbyggnaden med bara ett klassrum. Amish är känt för sin vänliga fredliga kultur och barnamorden kommer som en fullständig chock.

Gärningsmannen är död
Tio barn sköts och fem av dem har nu avlidit. Fem vårdas på sjukhus, en del med svåra skallskador. Gärningsmannan som inte tillhör Amish-gruppen är död. Han hade lämnat sina egna barn vid skolbussen och skrivit förvirrade självmordsbrev innan han begav sig till Amish-skolan.

De senaste veckorna har flera skottdramer inträffat i amerikanska skolor men då har det rört sig om elever i högstadieåldern som skjutit sina skolkamrater och lärare. Skottdramerna har satt igång en ny debatt om bristen på effektiv vapenkontroll här i USA.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista