Modehus vill stoppa piratkopior på nätet

I Frankrike har modehusen Louis Vuitton och Dior stämt internetauktionsföretaget Ebay på motsvarande nästan 350 miljoner svenska kronor.

De anser att 90 procent av de varor som säljs i deras namn via Ebay är piratkopior. En kommande rättsprocess kan få följder för internetauktionsföretag även i Sverige.

På internetauktionsföretagens hemsidor finns ofta sida upp och sida ner med exklusiva varor som bjuds ut för ett par hundralappar. Det går att köpa väskor, skor och accessoarer från kända märken som Gucci, Dior, Chanel och Luis Vuitton, varor som i en butik skulle kosta tiotusentals kronor.

Enligt företrädare för de stora modehusen är en överväldigande majoritet piratkopior. Piratkopierade varor kan stå för så mycket som mellan fem och åtta procent av världshandeln.

Samarbete en metod
Men enligt företrädare för svenska sajter arbetar man mycket aktivt för att förhindra att piratkopior säljs, och man samarbetar därför med upphovsrättsinnehavarna.

Men som kund måste man också vara medveten om att kopior kan förekomma, säger Fredrik Skärheden, presschef på Tradera och Ebay i Sverige.

– Om du tror att det är för bra för att vara sant, då är det förmodligen inte sant heller. Sunt förnuft kommer man långt med, säger han. 

Men är det inte så att ni kan tjäna pengar på de här auktionerna?

– Inte i det långa loppet. Vi vill ha en sajt där man som köpare känner sig trygg, att man får bra varor till bra priser, och att det inte är en massa kopior. Det här gynnar inte oss på något sätt, utan tvärt om. Vi vill jobba ihop med alla upphovsrättsinnehavare för att få bort eventuella kopior på sajten, säger Fredrik Skärheden.

Otydligt ansvar
Auktionerna på Ebay omsatte förra året över 32 miljarder kronor. Trots att Ebay både internationellt och i Sverige säger att man inte vill ha förfalskningar på sin sajt är det oklart vems ansvar det egentligen är se till att inga piratkopior säljs.

Därför kan den kommande processen i Frankrike få konsekvenser för fler länder.

– Jag tycker att det är jätteintressant. Det visar att det är ett problem och att man vill ha belyst vad det är för ansvar som gäller för de internetsajter som handlar med varor på det här viset, säger Ann-Charlotte Söderlund, advokat och ordförande i Svenska föreningen mot piratkopiering.

Många av de falska kläderna säljs som begagnade och de är inte alltid så billiga att kunden omedelbart kan förstå att det kan röra sig om en förfalskning, säger Ann-Charlotte Söderlund.

Stöttar grov brottslighet
Hon menar att det inte bara är de stora modehusen som förlorar pengar på piratkopieringen. Det är en bransch som i mycket styrs av kriminella nätverk, hävdar hon.

– Alla de här kopiorna är ju ett resultat av ekonomisk organiserad brottslighet. Man stöttar handeln med trafficking och narkotika, falska läkemedel och alla andra produkter. De som tillhandahåller de här falska kläderna, de är inte bara specialiserade på att göra piratkopierade kläder, utan de levererar även allt annat som går att sälja som också är piratkopierat, säger Ann-Charlotte Söderlund.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se