Allt vanligare med belånade aktieaffärer

Det blir allt vanligare att folk som har aktier belånar sina värdepapperskonton för att kunna köpa ännu mer aktier.

Bara det senaste året har belåning av aktier hos värdepappersbolagen och nätmäklarna ökat med över 60 procent, enligt statistik från Finansinspektionen.

Hos nätmäklaren Avanza har informationschefen Clas Hemberg märkt hur intresset från kunderna att köpa aktier för lånade pengar ökat.

– Det har ökat dramatiskt. Våra sparare lånar i dag tio gånger mer än för tre, fyra år sedan. De som handlar väldigt mycket, dagshandlar, lånar som ett verktyg i sitt arbete. Det är jätteviktigt för dem. Vanliga sparare lånar mer som en service. I stället för att kanske köpa en halv Nordeapost lägger man på och lånar några tusenlappar och kan köpa en hel Nordeapost, säger han.

På datorskärmarna i det stora kontorslandskapet hos nätmäklarfirman Avanza pågår aktiehandeln för fullt. Det är en handel som alltmer görs med lånade pengar.

Snabb vinstökning
Genom att belåna sina aktier kan avancerade aktieplacerare snabbt öka sina vinster i tider när börskurserna stiger.

Men det innebär också en avsevärt ökad risk. Om aktiekurserna sjunker kan lånen snabbt krävas tillbaka och kundernas aktier kan tvångsförsäljas med förlust.

Hos Avanza var i våras tio procent av kundernas samlade aktievärde belånat, det motsvarade över tre miljarder kronor. Och det är inte bara hos Avanza detta har ökat kraftigt.

Finansinspektionen får varje kvartal in statistik från värdepappersbolagen och nätmäklarna om hur stor deras belåning av värdepapper är.

Stor ökning på ett år
För ett år sedan var lånen med värdepapper som säkerhet drygt 15 miljarder kronor. Ett år senare, halvårsskiftet i år, hade det växt till 25 miljarder kronor, en ökning med över 60 procent bara på ett år.

Det är en utveckling som chefen för Konsumenternas bank- och finansbyrå Annika Hernodh ser allvarligt på.

– Om utvecklingen fortsätter som hittills med en ökad belåningsgrad är det naturligtvis så att problemen kommer förr eller senare. Alla kommer inte att hinna hämta hem vinsterna och betala sina lån när börsen sjunker. Det är inte alltid som konsumenterna har förstått att de riskerar att hamna i ganska stora skuldförhållanden. Det har man sett tidigare att det är många som då hamnar i rätt svåra situationer, säger hon.

Erik Boman
erik.boman@sr.se