Patentregister på internet ska inspirera till nya uppfinningar

Vårt svenska teknikarv finns nu samlat i en databas på internet. Alla svenska patent, allt ifrån det allra första från 1870-talet till de allra senaste nyregistrerade patenten, går att söka i en sökmotor på webben.

Bakom den nya sökfunktionen står några entusiaster på företaget Uppdragshuset där Linus Wretblad är vd.

– Vi börjar med att gå in på sidan www.nordiskapatent.se och sedan är det bara att klicka på ”Ta mig till patenten”. Det är inte konstigare än så, säger han.

Väl inne på sidan söker du som i en vanlig sökmotor, precis som på Google. Meningen är att allmänheten ska ha gratis tillgång till de svenska patenten, dels för att få inspiration till nya uppfinningar och patent, dels för att alla ska kunna ta del av det svenska teknikarvet.

”Tillgängligt för alla”
– Vi tycker att det här är svensk teknikhistoria som bör vara tillgänglig för allmänheten. Ungefär som med resten av vår historia så vill man veta vad Nobel och Dahlén gjorde? Vem är Håkan Lans och hur ser Bluetooth ut? Allt ska vara tillgängligt för alla som en bibliotekstjänst, tycker vi, säger Linus Wretblad. 

Fram tills idag har man varit tvungen att åka till Patent- och registreringsverket i Stockholm och köpa kopior av patenten. För att för att kunna söka patent i biblioteket krävs att du vet hur Patentverket klassificerar och sorterar olika patent.

Enligt Joni Sayeler, marknadsansvarig på Uppdragshuset, är de gamla svenska patentbeskrivningarna en guldgruva för entreprenörer och uppfinnare.

Behöver inte uppfinna hjulet två gånger
– Ett sätt att starta upp är att man har en idé. Man kan söka på den och få fram ett antal gamla lösningar och utnyttja de här lösningarna för att antingen tillverka, om det är ett patent som har gått ut, eller att ta de som ett första steg och sedan gå vidare och förfina dessa lösningar. Detta istället för att sätta sig själv och fundera ut allting, säger han.

Drygt tre år har det tagit för Uppdragshuset att ladda ner de 425 000 patenten i databasen, där även finska, danska och norska patent finns lagrade. Nu hoppas initiativtagarna att någon annan organisation eller myndighet kan ta vid och driva sajten vidare.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se