Sydkorean tros efterträda Kofi Annan

Sydkoreas utrikesminister Ban Ki-Moon kommer med stor sannolikhet att bli Kofi Annans efterträdare som FN:s generalsekreterare när Annans mandat går ut vid årsskiftet.

Vid ett slutet provval i säkerhetsrådet sent på måndagskvällen fick sydkoreanen Ban Ki-Moon 14 av 15 möjliga röster.

Ban Ki-Moon fick ett massivt stöd i omröstningen. Det enda landet som inte röstade för honom röstade inte heller emot honom utan valde alternativet ”Ingen åsikt”. Samtliga permanenta medlemmar i rådet röstade för Ban Ki-Moon.

Provvalet var det fjärde sedan juli i år. Systemet med hemliga provval är ett sätt att mäta vilket stöd de olika kandidaterna har i säkerhetsrådet. Ända från första tillfället har Ban Ki-Moon varit den kandidat som fått flest röster, långt fler än sina konkurrenter.

Osannolikt med nya kandidater
I teorin finns det fortfarande tid för andra intresserade att anmäla sig som kandidater. Först när säkerhetsrådet håller den formella omröstningen är frågan helt avslutad. Det väntas ske måndagen den 9 oktober, alltså om en vecka. Men det är inte troligt att nya kandidater kommer fram.

Kinas FN-ambassadör, Wang Guangya, sade att det är uppenbart att Ban Ki-Moons namn är det förslag som säkerhetsrådet kommer att skicka till generalförsamlingen.

Formellt är det FN:s generalförsamlingen som väljer. I praktiken följer församlingen alltid rådets rekommendation.

Diplomatkarriär
Ban Ki-Moon har en lång diplomatisk karriär i Sydkoreas utrikesdepartement och blev landets utrikesminister 2003. Han har arbetat som förste sekreterare vid Sydkoreas FN-delegation i New York och var kabinettssekreterare i generalförsamlingen under det sydkoreanska ordförandeskapet 2001.

Ban Ki-Moon anses vara en skicklig förhandlare och beskrivs som vänlig men bestämd. En diplomat som inte vill bli citerad vid namn har sagt att Ban Ki-Moon är som ”en hand av järn, en handske av sammet”.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se