Pedofilskandal skakar USA:s republikaner

Det republikanska partiet i USA skakas en månad före de viktiga kongressvalen av en sexskandal. Partiets mest kände förespråkare för att skydda barn mot sexuella övergrepp visar sig själv ha skrivit e-post med grovt sexuellt innehåll till unga pojkar.

Tongivande personer inom det republikanska partiet kräver nu att alla som känt till det här måste avgå.

Om någon ens funderar på att begå ett sexuellt övergrepp mot ett barn så måste du fatta att ditt liv blir förstört.

Ja, så sa den republikanske kongressledamoten Mark Foley när hans lagförslag om strängare straff mot pedofiler antogs applåderat av president Bush.

Mark Foley har gjort sig känd som barnens beskyddare.

Tog hand om praktikanter
Han var också den kongressledamot som ägnade mest tid åt de ungefär 100 ungdomar som varje termin väljs ut att vara praktikanter hos de amerikanska parlamentarikerna. De fick åka i hans BMW och bjöds på det exklusiva stekhuset Mortons.

Men nu visar det sig att barnens främste beskyddare, den snälle farbror Mark, själv är pedofil. E-postmeddelanden till de manliga praktikanterna i 15–16 årsåldern innehåller grovt obscena förslag om vad kongressmannen vill göra med deras könsorgan.

Allt rullades upp sedan en av pojkarna berättade om breven.

Värsta skandalen sedan Lewinsky-affären
Det här är den värsta sexskandalen sedan president Clinton hade en affär med praktikanten Monica Lewinsky, det här kan vi förlora valet på, säger en förtvivlad republikansk kampanjarbetare till Ekot.

Moralfrågor är viktiga för många av de republikanska väljarna och de kan stanna hemma i protest vid valet 7 november.

Mark Foley har avgått som kongressledamot och har nu lagt in sig på ett behandlingshem.

Annan kongressledamot ska ha känt till det
Den republikanske talmannen Dennis Hastert anklagas för att länge ha känt till Foleys pedofila läggning men sopat problemen under mattan.

Arga väljare kräver nu att Hastert och alla som försökt dölja pedofilskandalen ska avgå. Åklagare prövar just nu om Foley kan dömas för anstiftan till sexuellt umgänge med barn, enligt den lag han själv skrivit.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista