Rysk blockad mot Georgien fortsätter

Rysslands blockad mot Georgien fortsätter och det ryska parlamentet diskuterar ytterligare restriktioner mot det mindre grannlandet i söder.

På tisdagsmorgonen kom de spionanklagade officerarna tillbaka till Moskva och möttes av försvarsministern.

– Jag gratulerar er till att åter vara i fosterlandet, hälsade försvarsminister Sergej Ivanov de fyra spionanklagade officerarna som kom tillbaka till Moskva på tisdagen.

De greps förra onsdagen och två av dem dömdes till två månaders fängelse för spioneri. Det raljerade Ivanov över genom att säga: ”ni hade bara varit där i två, tre månader och redan hunnit planera terrordåd 2003 och 2004”.

Officerare har skickats tillbaka
Försvarsministern konstaterade också att officerarna kom med det sista flyget i år från Georgien. Det kan ses som att sanktionerna mot Georgien inte kommer att hävas, trots att officerarna skickats tillbaka.

I ryska parlamentet duman diskuteras idag nya restriktioner förutom transportstopp, handelsembargo och stopp för penningtransaktioner. Talman Boris Gryzlov förklarade:

– Det georgiska folket måste själva välja vilka som ska styra dem, alla ryska sanktioner är mot regimen Saakasjvili och inte mot folket.

Lokalval på torsdag
På torsdag hålls lokalval i Georgien, val som är en test på president Saakasjvilis popularitet.

Oppositionen har planerat demonstrationer och några av ledarna har kritiserat gripandena av de ryska officerarna. De borde ha utvisats direkt som brukligt internationellt, sa förra utrikesministern, numera oppositionsledaren Salome Zourabisjvili.

Sanktionerna får inte så stor effekt, påstår den georgiska regeringen. Att stoppa penningtransaktioner i en global värld är till exempel inte möjligt.

För Georgien är dock relationen med Ryssland ekonomiskt viktig, nästan all gas kommer från Ryssland och handelsutbytet är stort.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se