Mönstringen ersätts av enkät

Mindre än hälften av alla 17-åringar kallas till mönstring för militärtjänst nästa år. Orsaken är att försvarets behov av nya rekryter minskat och pengar saknas för att kalla samtliga till traditionell mönstring. I stället har en enkät skickats ut till 54 000 17-åringar, utifrån svaren har sedan 25 000 valts ut på Pliktverket. 

Mikael Söderqvist som åkt från Jönköping till Göteborg för att mönstra tycker att det är bra att färre behöver åka iväg till mönstringskontoret i två dagar.

– Jag tycker att det är väldigt bra eftersom jag tycker det är idiotiskt att lägga ner tid och pengar på folk som inte vill göra det, säger han.

Vill du göra lumpen?

– Nej, jag vill hellre jobba och tjäna pengar. Det tilltalar inte mig att kriga.

Försvaret vill bara ha 5 100 nya rekryter nästa år. Det är mindre än en tiondel av alla unga män som finns i den aktuella åldersgruppen.

Minskade resurser
Eftersom Pliktverket har fått kraftigt minskade resurser anser man inte längre att alla 17-åringar behöver kallas för att få sina fysiska och mentala förmågor testade i den traditionella mönstringen.

I enkäten som skickats ut till Sveriges 17-åringar får de själva redogöra för sin fysiska och psykiska hälsa, kondition och andra saker som har betydelse för militären.

Inga läkarintyg krävs
De 25 000 som bedöms som mest lämpade kallas till mönstring, men drygt 30 000 slipper.

Det är unga män som uppger att de exempelvis lider av astma, allergier, diabetes och kraftig övervikt men Pliktverket kräver inga läkarintyg eller andra bevis för de uppgifter som lämnas i enkätsvaren. 

Stefan Renström, regionchef på Pliktverket i Göteborg, ser bara fördelar med den nya urvalsmetoden till försvaret.

– De som är friska och intresserade kommer att kallas till mönstring. Nu är det mer generellt och alla kallas till mönstring. Det som kommer att hända nu är att vi inte får hit de som har hälsonedsättningar och bristande motivation, säger Stefan Renström.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista