Linateutredningen friar svenske piloten

Haveriutredningen efter den svåra olyckan på Linateflygplatsen i Milano den åttonde oktober förra året är nu klar. Den svenska piloten får stort beröm och frias helt från skuld i samband med olyckan.
Den svenska piloten på SAS-planet framstår idag som en hjälte. Efter krocken med det mindre Cessnaplanet på startbanan och under tolv förskräckliga sekunder lyckades han styra det stora jetplanet förbi själva terminalbyggnaden och undvika att de många människorna där inne kom till skada. Räddade många men dog själv Istället körde SAS-planet in i en byggnad där man lastar bagage. Den svenska piloten räddade många andra men dog själv tillsammans med alla andra ombord på planet, de fyra i Cessnan och fyra inne i bagagebyggnaden, totalt 118 människoliv. Annars bekräftar rapporten från den italienska haveriutredningen nu det som redan tidigare blivit känt om orsakerna till olyckan. Tungt ansvar på andra Den tyska piloten i det lilla Cessnaplanet visste inte var han var. I den täta dimman på morgonen den åttonde oktober förra året rullade han ut på startbanan mitt framför nosen på SAS-planet som precis hade fått upp farten. Ett tungt ansvar vilar på den tyska piloten men också på de italienska flygledarna. Det finns instruktioner för flygplansrörelser på marken vid dålig sikt men dessa följdes inte. Delar av radiotrafiken fördes på italienska som den tyska piloten inte förstod. Om alla hade talat engelska hade han kanske insett att han var någon annanstans än vad han trodde. På det hela taget var felet alltså att säkerhetsrutinerna inte följdes tillräkligt noga. Åklagarmyndigheten i Milano förbereder ett åtal mot elva personer, de flesta flygledare, för vållande till annans död och andra brott i samband med olyckan.
Stefan Winiger, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".