Skogsutredningen får kritik

Den framtida skogspolitiken måste inriktas på att öka produktionen. Det anser utredaren Maggi Mikaelsson. Men utredningen får kritik för att den fokuserat på produktionen och glömt bort frågan om att skydda värdefull skog.

Samhället kräver idag att skogsbruket ska bidra med massaproduktion och råvara för bioenergi i ökad utsträckning. Sedan 1993 jämställs miljömålet med produktionsmålet i det svenska skogsbruket. Nu är det dags att koncentrera sig på att öka virkesförrådet, säger landshövding Maggi Mikaelsson, har utrett skogsfrågorna.

– Det har gjorts väldigt mycket jobb när det gäller miljömålen i skogen medan det finns en uppfattning ute i samhället att produktionsfrågorna inte är lika enkla och tydligt framlyfta, säger Maggi Mikaelsson.

Utredningen föreslår att produktionsmålet i skogen ska konkretiseras. Det blir Skogsstyrelsen som får i uppdrag att utreda den frågan.

Produktionen kan öka
Utredningen föreslår att produktionen av skogsråvara ökas till exempel genom plantering av skog på jordbruksmark, gödsling av skogen, begränsning av viltskador och eventuellt genom att använda främmande sorters träd.

– Det finns ett antal sådana verktyg man kan använda som skulle kunna öka produktionen med mellan 30 och 50 procent, säger Maggi Mikaelsson.

Sverige uppnår ju inte miljömålet i skogen, när det gäller skydd av skog, till exempel. Varför har du inga förslag om hur man ska förbättra det målet?

– Att skydda skog är en kostsam historia, och man jobbar på i den takt som samhället anslår medel. Jag tror att man måste inse att all skyddsvärd skog inte kommer att kunna sparas.

”Olyckligt”
Men Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander tycker det är en brist att utredningen så helt har inriktat sig på produktionsmålet och att det saknas förslag om hur man ska uppnå miljömålet för skydd av skog.

– Vi konstaterar ju att vi inte når miljömålen. Vi har internationella åtaganden att vi ska klara det fram till 2010, så jag tror att det är olyckligt att utredningen har avvaktat här, säger Göran Enander.

– Men jag kan också säga att vi inom Skogsstyrelsen nu har ett uppdrag att redovisa hur vi ska nå miljömålet de kommande tio åren, och där satsar vi med liv och lust, så jag tror att vi kan kompensera bristerna i utredningen genom vårt eget arbete.

”Man har misslyckats”
Svenska naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson är ännu mer kritisk.

– Man har misslyckats med att göra det regeringen har bett om, nämligen att utreda produktion och miljöfrågor i skogsbruket. Man har tittat enbart på produktion. Det hotar växter i svenska skogar ännu mer än idag, säger Mikael Karlsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista