Riksdagen öppnade med pompa och ståt

På tisdagen öppnade kungen riksmötet för ett nytt riksdagsår och en ny mandatperiod. Den nya regeringen presenteras på fredag och först då kommer Fredrik Reinfeldt med sin regeringsförklaring, som annars brukar läsas upp vid riksmötets öppnande.

På tisdagen var det endast kungen som fick hålla tal till den nya riksdagen.

– Det är en av vår generations ödesfrågor att klara ut hur våra levnadsvanor påverkar miljön. Vi måste finna kloka och verkningsfulla åtgärder som säkerställer villkoren för allt levande på vår jord, sa kung Carl XVI Gustaf.

Pompa och ståt
Kungen inledde sitt tal till riksdagen med att hälsa de nya riksdagsmännen välkomna och talade om förmånen att få leva i en demokrati.

Det var med sedvanlig pompa och ståt som kungafamiljen kom till riksdagen i hästkortege. De blev mottagna på trappan av den nye talmannen moderaten Per Westerberg, som senare under eftermiddagen föreslog moderatledaren Fredrik Reinfeldt till statsminister.

– Efter samråd med företrädare för varje partigrupp inom riksdagen och överläggning med de vice talmännen, får jag härmed föreslå riksdagen att till ny statsminister utse Fredrik Reinfeldt, som avser bilda en regering bestående av företrädare för moderata samlingspartiet, centerpartiet, folkpartiet liberalerna och kristdemokraterna. Förslaget bordläggs.

Det formella beslutet om statsminister tas av riksdagen på torsdag och eftersom det blev regeringsskifte dröjer det till på fredag innan moderatledaren Fredrik Reinfeldt – då som statsminister – presenterar sin regering och sin regeringsförklaring.

– Fredag klockan nio ska jag presentera regering och regeringsförklaring, säger han.

Inga större förändringar
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger att de borgerliga partiledarna inte planerar att göra några större organisatoriska förändringar av departementen.

Före riksdagens öppnande förhandlade de fyra borgerliga partiledarna på moderatledaren Fredrik Reinfeldts rum i riksdagen.

Och antalet ministrar kommer att bli ungefär lika många som socialdemokraterna och Göran Persson haft.

– Den har ju brukat vara lite över 20 personer och det kan man väl föreställa sig att det blir något liknande nu, säger Göran Hägglund.

Blir det stora organisatoriska förändringar, klyvningar av departement?

– Nej, jag tror att grunderna kommer att bestå, det kan bli en eller annan mindre förändring, men i huvudsak kommer det att se ut så som det är i dag, säger han.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se