Blodiga strider mellan Fatah och Hamas

En palestinsk Fatah-allierad grupp utfärdade på tisdagen dödshot mot ledare inom Hamas. Dödshotet är det senaste uttrycket för de allvarliga motsättningar som råder mellan Hamas och Fatah. I de blodigaste interna striderna på ett decennium har tio människor dödats de senaste två dagarna.

– Det är en skam det som pågår, säger skräddaren Farouk när Ekots korrespondent Cecilia Uddén ringer upp honom i Gaza.

För bara en vecka sedan bröt Ekots korrespondent ramadanfastan tillsammans med skräddarfamiljen och Farouks äldste son förklarade då stolt att trots alla motsättningar i Gaza, så förekommer det inte att palestinier dödar varandra av politiska skäl.

Varnar för upptrappning
Men de senaste dagarnas blodiga strider har gjort kraftiga utslag på den politiska richterskalan och nu varnar experterna för inbördeskrig bland palestinierna.

Dödshotet mot Hamas ledare spreds via flygblad i Gaza, samtidigt som beväpnad Fatah-milis sköt i luften och spärrade av huvudgatan i centrala Gaza med brinnande bildäck och sopor samtidigt som de ropade: ”Ner med Hamas”.

Striderna bottnar dels i frustration över att Hamas och Fatah inte lyckats enas om en samlingsregering, dels i den allvarliga ekonomiska nöd som uppstått sedan Hamasregeringen inte kunnat betala ut löner på sju månader.

Strid om strejk
Fatah har kallat till strejk och protest. Hamas å andra sidan manar till solidaritet med den bojkottade Hamasregeringen och uppmanar lärare och statsanställda att avstå från att strejka. Beväpnade milismän från Fatah tvingade på tisdagen flera skolor i Gaza att stänga.

Men trots att ledare på båda sidor vädjar om lugn, visar striderna inga tecken på att avta och den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, anses inte bara vara för svag för att agera mot Hamas, han sägs också ha förlorat kontrollen över Fatah och dess alltmer militanta milisgrupper.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista