Vanligare med bränder efter blixtnedslag

Det har blivit vanligare att blixtnedslag orsakar bränder. Orsaken tros vara att folk har fler elapparater, som datorer och TV-apparater, nu än förr.
1990 orsakade åskoväder ungefär 8000 bränder. Sen dess har siffran ökat stadigt. Omkring 25 000 bränder orsakades av blixtnedslag år 2000, antalet har alltså trefaldigats på 10 år, enligt statistik från försäkringsbolagen. En orsak till det är att vi har alltfler känsliga elapparater i hemmen, som datorer och TV-apparater, som det kan börja brinna i om blixten slå ner. Det säger Ivar Rönnbäck på räddningsverket: –Min tolkningen av det är att vi har fler elektriska apparater i hushåll och på företag, datorer, tv-apparater, mikrovågsugnar. Det ger upphov till fler skador helt enkelt. Juni var en åsktät månad i år. Den som fick ett blixtnedslag i närheten av sitt hem då kan inte känna sig helt säker. Blixtnedslag kan orsaka bränder en månad eller två efter själva nedslaget eftersom elledningar kan förstöras. Så den som drabbades av blixtnedslag i juni har anledning att vara vaksam. –Man kan kalla det en kortslutning, fast det tar lite tid innan den blir synlig, den kryper fram, säger Ivar Rönnbäck på Räddningsverket Den som fick ett blixtnedslag i närheten av sitt hus i juni vad bör man tänka på? –Man bör vara uppmärksam på om det händer konstiga saker, att elprylarna inte uppträder som de ska göra, eller om man har nån konstig lukt. Bränd plast har ju en speciell lukt som man känner igen, säger Ivar Rönnbäck.
Mattias Johansson, reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista