Portugal staffas av EU?

För första gången sedan införandet av Euron riskerar nu ett land att drabbas av sanktioner från EU-kommisionen i Bryssel. Det är Portugal som överskridit den tillåtna gränsen för hur stort ett lands budgetunderskott får vara.
När Portugal igår meddelade att statens budgetunderskott för 2001 hamnar på 4.1 procent utlöstes för första gången den sanktionsprocedur som skapats i samband med införandet av Euron. För att garantera den gemensamma valutans stabilitet får inget land ha ett underskott som överstiger 3 procent. Straffet för denna ekonomiska odisciplin är böter på upp till en halv procent av BNP vilket i Portugals fall skulle innebära cirka 6 miljader kronor. Alternativet till böter är nedskärningar i EUs bidrag till det slarvande landet som skulle kunna bli mycket kännbart för Portugal som är en stor mottagare av EU-bidrag. EU-kommissionen har inlett en undersökningen kring Portugals ekonomi men det är en lång process innan sanktioner införs. Först ska kommissionen skriva en rapport som sedan EUs ekonomiska och finansiella kommitte ska använda för att ge Portugal rekommendationer om besparingar i statsbudgeten. Tidigast i december kan sådant beslut fattas i Bryssel. Enligt regelverket ska kommissionen utfärda en varning till länder som närmar sig 3-procentsgränsen, men när Tyskland tidigare i år redovisade ett underskott på 2.6 procent, och då borde ha fått en reprimand, röstade finansministrarna igenom ett kompromissförslag där Tyskland slapp en varning. Kommissionen anklagades då för att ta politiska hänsyn till stora länder i unionen som Tyskland och Frankrike som tidigare oxå har sluppit en varning. Den Europeiska centralbanken varnade ocksåför allvarliga konsekvenser om kraven på budgetstabilitet skulle mjukas upp. Kommissionen tillbakavisade kritiken om att göra undantag och pekar nu på att Portugal faktiskt är det första land som överstigit 3-procenstgränsen och det med råge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".