Läkemedel i avloppsvattnet riskerar fiskens fortplantning

Stora mängder av vissa av våra vanligaste läkemedel går rakt ut i sjöar och vattendrag där de kan tas upp av fiskar och andra djur. Det visar en stor undersökning som landstinget i Östergötland gjort i sex län.

En slutsats är att vi bör se över hur mycket läkemedel vi konsumerar, säger biologen Ingela Helmfrid som gjort undersökningen.

– Man kanske bör tänka efter lite mer om den här sjukdomen eller åkomman går att behandla på något annat sätt. Finns det några andra läkemedelssubstanser som man kan välja i stället och som bryts ner lite snabbare och som kanske inte har lika stor miljöpåverkan? säger hon.

”Inte hälla läkemedel i avloppet”
– Sedan behöver man kanske inte köpa ut massor av läkemedel i onödan, så har man inte lika mycket att kassera sedan och att man absolut inte ska hälla ut läkemedel direkt i avloppsvattnet, säger Ingela Helmfrid, biolog på landstinget i Östergötland.

Utredarna har följt vissa vanliga mediciner från Apoteket, genom reningsverken och ut i Vänern, Vättern, Mälaren och flera andra stora sjöar där man tagit mängder av prover. Studien visar att mellan 60 och 96 procent av de aktiva substanserna går rakt ut i sjön.

Kan påverka fiskarna
Exempel på läkemedelssubstanser som inte bryts ner i reningsverken är metroprolol i blodtryckssänkande medel och ibuprofen och naproxen som finns i värktabletterna Ipren och Naprosyn. Hur miljön påverkas av det är inte klart.

– Man misstänker att det kan påverka till exempel fisken så att den får reproduktionsstörningar, men det krävs mera forskning för att man ska kunna veta vad det här har för betydelse för vattenlevande organismer, säger Ingela Helmfrid.

Utredarna har också tagit prov på dricksvattnet i Östergötland, men det visade sig inte innehålla de undersökta läkemedlen. Däremot har tidigare undersökningar visat exempelvis spår av lugnande och smärtstillande medel i dricksvattnet i Stockholm och av vätskedrivande medel i Uppsala.

Läkemedel ska miljöklassas
En annan sak som behöver göras är att förbättra reningsmetoderna i avloppsreningsverken, säger Ingela Helmfrid. Man måste låta reningen ta lång tid och framför allt satsa på den biologiska nedbrytningen.

– Det består av mikrobiologisk aktivitet så det är bakterier som bryter ner och ju längre uppehållstid det är i reningsverket, desto bättre rening är det, säger hon.

Landstinget i Stockholm håller nu på att utarbeta ett system för miljöklassning av läkemedel och biologen Ingela Helmfrid på landstinget i Östergötland efterlyser också effektivare reningsmetoder på avloppsreningsverken.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista