Turkiske kaparen gav upp - ville ha politisk asyl i Italien

Kapardramat med det turkiska flygplanet som tvingats landa i Italien har fått en upplösning. Kaparen överlämnade sig till polisen och sökte samtidigt politisk asyl i Italien.

Den turkiske medborgaren ville be påven, Benedictus XVI, om hjälp för att få politisk asyl i Italien, eftersom han hade konverterat till kristendomen och inte ville göra sin värnplikt i Turkiet.

Kaparen var obeväpnad och enligt ett ögonvittne bad han passagerarna om ursäkt innan han överlämnade sig till den italienska polisen. Samtliga 113 människor ombord har nu kunnat lämna planet, ingen av dem uppges ha fått några fysiska skador.

Passagerarplanet som tillhör flygbolaget Turkish Airlines var på väg mellan Albaniens huvudstad Tirana och Istanbul. När det befann sig i grekiskt luftrum kom kaparen in i cockpiten, hävdade att han hade en medbrottsling och en bomb och krävde att planet skulle dirigeras om till Rom.

Piloten sände vid två tillfällen ut kodade nödsignaler med innebörden att Boeingplanet hade kapats och jaktflygplan skickades upp för att skugga planet. Så småningom landade det på flygplatsen i Brindisi i östra Italien.

Enligt de första uppgifterna kapade mannen planet i protest mot påvens besök i Turkiet senare i höst, men det har nu tillbakavisats.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se