Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Portugal riskerar EU-sanktioner

Publicerat fredag 26 juli 2002 kl 12.47
För första gången sedan införandet av Euron riskerar nu ett land att drabbas av sanktioner från EU-kommisionen i Bryssel. Det är Portugal som överskridit treprocentsgränsen. Den gräns som bestämts för hur stort ett EU-lands budgetunderskott får vara.
För att garantera den gemensamma valutans stabilitet får inget land ha ett underskott som överstiger tre procent. När Portugal på torsdagen meddelade att statens budgetunderskott för 2001 hamnar på 4,1 procent, utlöstes för första gången den sanktionsprocedur som skapats i samband med införandet av Euron. Riskerar böter Straffet för denna ekonomiska odisciplin är böter på upp till en halv procent av bruttonationalprodukten, BNP, vilket i Portugals fall skulle innebära cirka 6 miljarder kronor. Alternativet till böter är nedskärningar i EU:s bidrag till det slarvande landet, som skulle kunna bli mycket kännbart för Portugal som är en stor mottagare av EU-bidrag. Beslut tidigast i december EU-kommissionen har inlett en undersökning kring Portugals ekonomi, men det är en lång process innan sanktioner införs. Först ska kommissionen skriva en rapport som sedan EU:s ekonomiska och finansiella kommitté ska använda för att ge Portugal rekommendationer om besparingar i statsbudgeten. Tidigast i december kan sådant beslut fattas i Bryssel. Kompromisser har gjorts Enligt regelverket ska kommissionen utfärda en varning till länder som närmar sig treprocents-gränsen. Men när Tyskland tidigare i år redovisade ett underskott på 2,6 procent och då borde ha fått en reprimand, röstade finansministrarna igenom ett kompromissförslag där Tyskland slapp en varning. Kommissionen anklagades då för att ta politisk hänsyn till stora länder i unionen som Tyskland och Frankrike, som tidigare också har sluppit en varning. Den Europeiska centralbanken varnade för allvarliga konsekvenser om kraven på budgetstabilitet skulle mjukas upp. Kommissionen tillbakavisade kritiken om att göra undantag och pekar nu på att Portugal faktiskt är det första land som överstigit treprocents-gränsen.
Johan Schmidt, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".