Dow Jones nådde "all time high"

På New York börsen nådde Dow Jones index all-time high på tisdagen. Det är fem och ett halvt år sedan det senast hände.

När stängningsklockan på Wall Street klämtade, sprang några glada mäklare över till restaurang Cipriani och champagnekorkarna flög i luften.

Men annars var firandet mycket försiktigt. Det var inga excesser som när det förra rekordet sattes den 14 januari år 2000.

Sedan kom kraschen, den 11 september, Irakkriget, Katrina-katastrofen. Dow Jones index föll 38 procent. Men efter 6 år och nio månader är det alltså time high på nytt, Främsta orsaken till gårdagens kliv var det kraftigt sjunkande oljepriset som nu ligger kring 58 dollar per fat.

Sjunkande fastighetspriser
Men också de sjunkande fastighetspriserna har spelat in. Eftersom många nu tror att det blir en nedgång på 10-20 procent snarare än en fastighetskrasch, så investerar folk nu hellre i aktier än i sitt andra och tredje hus.

På onsdagen ska centralbankchefen Ben Bernanke hålla ett tal och mänga hoppas på att oljepriserna nu dämpat inflationsförväntningarna och att räntorna ska börja vända neråt.

Skapar viss oro
All time high kan bli inledningen till en uppåtspiral på grund av all positiv uppmärksamhet. Men samtidigt skapar också all time high en viss oro.

Standard & Poors bredare index och Nasdaq har långt kvar till all time high och det räcker med en ny orkan eller ett nytt krig i Mellanöstern för att aktiekurserna ska dyka.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se