Ingen flygstrejk på SAS

Det blir ingen flygstrejk bland kabinpersonalen i SAS Sverige. Efter 20 timmars förhandlingar nådde parterna en överenskommelse tidigt på onsdagsmorgonen. Den innebär bland annat längre vila.

Överenskommelsen innebär bland annat längre vila och begränsningar i arbetspassen för kabinpersonalen.

– Vi är aldrig riktigt nöjda efter en sådan här situation eftersom det handlar om att ge och ta. Men vi har ändå bedömt att vi har ett avtal som vi kan ta ansvar för. Vi är också medvetna om att medlemmarna var beredda att gå ut i konflikten och att de var beredda att genomföra det, säger fackförbundet HTF:s avtalssekreterare Leif Nicklagård.

– Men vi gjorde inte riktigt samma bedömning, vi kände att vi inte kunde ta ansvar för att gå ut i en konflikt med det som fanns på bordet i natt.

Oenighet om arbetstiderna
Den stora stötestenen i konflikten mellan kabinpersonalen och SAS var arbetstiderna. Nu har man kommit överens om att vilan hemma i Sverige förlängs från 12 till 14 timmar. Ett arbetspass i veckan blir som längst 42 timmar. Därutöver blir det övertid.

Facket har förhandlat sig till ett korttidsavtal som löper ut redan i februari, för att utvärdera de nya reglerna. Facket är rädd att SAS överutnyttjar möjligheterna till övertid och därmed spräcker arbetstidernas begränsningar.

– Visar det sig att arbetsgivaren inte kan leva upp till det han har sagt, ja då har vi samma läge i februari 2007.

Innebär det att ni är beredda att ta till konfliktvapen igen i februari?

– Skulle den situationen uppstå att vi kan konstatera att arbetsgivaren bara har använt den här konstruktionen till att få ut en massa produktion och köpa övertid, ja då kommer vi att ta det under övervägande igen, säger HTF:s Leif Nicklagård.

SAS har sagt sig vara nöjd med avtalet.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se