Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare för partier att komma in i skolan

Det ska bli lättare för partierna att få komma in i skolan och tala för sig bland eleverna. Inom ett par veckor kommer regeringen att ge Skolverket i uppdrag att ta fram hur det ska gå till.
– Jag kan tänka mig att Skolverket kan ge kunskap och informera enskilda skolor om vad man måste göra, till exempel vad får man förbjuda och vad får man inte förbjuda så att skolorna känner sig mycket säkrare när man går ut och diskuterar den här frågorna, säger Ann Carlsson Eriksson, tillförordnad generaldirektör. Hur lämpligt är det att främlingsfientliga partier får komma och tala i skolan? –Det som är det farligaste är att de får stå oemotsagda, så man måste klara en debatt med dem. Men självklart är det ur ordningssynpunkt så att det inte får bli upplopp. Det finns ju gränser även här. Men det är viktigt att man tar en debatt. Så om ett främlingsfientlig parti vill komma och tala i en skola så ska de få det om de samtidigt får mothugg? –En saklig debatt med ett främlingsfientligt parti ska man ta, säger Ann Carlsson Eriksson. I dag klagar partierna över att dom sällan släpps in i skolorna för att tala för sin sak. Skolverket ska alltså försöka ändra det här, och regeringen håller just nu på och skriver på uppdraget som verket ska få. Verket kommer att få undersöka vilka hinder det finns idag för partier och intresseorganisationer att få komma till skolorna och hur dom kan tas bort. Ann Carlsson Eriksson tror att många lärare tycker att partipolitik är både svårt och känsligt. Skolverket har långt kvar innan deras förslag till lösning är färdiga, men Ann Carlsson Eriksson räknar med att skolöverket kommer att ta fram både information om vilka regler som gäller och goda exempel. Men lärarnas riksförbund är skeptiska till förslaget, förbundet vill inte att politikerna ska bestämma över undervisningen över lärarnas huvuden. –Låt professionen, lärarna, avgöra när partier och andra intresseorganisationer ska in i undervisningen. Det sker redan idag. Ge lärarna det förtroendet att de själva bestämmer när och i vilken omfattning det ska äga rum, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.
Fredrik Furtenbach, politisk reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".