Rice uppmanar Hamas att samarbeta

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice befinner sig på turné i Mellanöstern och på onsdagen anländer hon till konfliktens hjärta, Jerusalem. Rice mål är att stärka den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, ställning i förhållande till Hamasregeringen.

USA uttrycker det som att Rice ska stärka de moderata krafterna på bekostnad av extremisterna.

Många palestinier menar att Hamas kom till makten med hjälp av USA. Det var USA som insisterade på parlamentsval i Palestina när Fatah försökte slingra sig och skjuta upp valet.

Röstade bort Fatah
Demokrati stod då överst på USA:s agenda och resultatet blev att det palestinska folket röstade bort det de uppfattade som korruptionen inom Fatah.

Men efter sju månaders ekonomisk blockad mot Hamas, som vägrar erkänna Israel, står det palestinska samhället på randen till inbördeskrig.

På onsdagsmorgonen mördades en Hamasledare på Västbanken av maskerade män, och de blodiga motsättningarna mellan Fatah och Hamas har skördat minst tio palestinska liv sedan i söndags.

Uppmanade Hamas att samarbeta
Condoleezza Rice sade i tisdags att det är uppenbart att Hamas inte klarar av att regera och hon uppmanade Hamas att samarbeta med den sekuläre presidenten Mahmoud Abbas.

Hon uppmanade också de moderata arabstaterna att ge sitt stöd till Mahmoud Abbas och på onsdags kväll kommer hon att träffa Ehud Olmert med samma budskap.

Ett sätt för Israel att bidra vore att släppa de skattemedel Israel samlat in från palestinierna men vägrat betala ut sedan Hamas kom till makten. Det rör sig idag om närmare två miljarder svenska kronor.

Håller pengarna tills gisslan släpps
Men Ehud Olmert väntas svara att Israel kommer att hålla pengarna gisslan till dess att den kidnappade soldaten Gilad Shalit frigivits.

Men påtryckningar på Israel är inte det viktigaste under detta Mellanösternbesök. Syftet är snarare att bilda ett slags front av moderata arabstater mot extremister som Iran, Hamas och Hizbollah.

Därför har USA återigen fördjupat samarbetet med gamla allierade som Jordanien, Saudiarabien, Gulfstaterna och Egypten. Länder som i samband med störtandet av Saddam Hussein kände sig hotade av USA:s demokratiprojekt, men som i dag hyllas som moderata krafter.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se