Skakig politisk situation i Centraleuropa

Regeringen i Tjeckien blev den mest kortlivade i landets moderna, demokratiska historia. I tisdags fälldes regeringen vid en förtroendeomröstning i parlamentet i Prag. Tjeckien är bara ett exempel på ett för närvarande politiskt mycket skakigt Centraleuropa.

Ingen annan tjeckisk premiärminister har suttit så kort tid som Mirek Topolanek, vars högercenterregering tog makten efter parlamentsvalet i juni.

I en förtroendeomröstning i tisdags fick inte minoritetsregeringen parlamentets förtroende, det skedde för första gången sedan kommunismens fall 1989.

Tjeckien regeringslöst sedan i somras
Ända sedan i somras har Tjeckien varit regeringslöst och nu väntar nyval, frågan är när.

Den tjeckiske presidenten Vaclas Klaus vill dröja lite med nyvalet för att den politiska schackmatt-situationen ska upplösas. Det kan ske redan i slutet av den här månaden då det är lokalval och val till parlamentets överhus, senaten.

Inte bara Tjeckien, utan faktiskt hela Centraleuropa skakas för närvarande av politiska kriser som på sikt medför en risk för att medborgarnas tilltro till de demokratiska institutionerna avtar.

Polen strys av minoritetsregering
Polens styrs igen av en minoritetsregering på högerkanten sedan populistiska Självförsvar lämnade regeringssamarbetet och oppositionen kräver nyval för att komma bort från kaoset.

I Ungern sitter den socialistiska regeringen löst till med dagliga demonstrationer som lär öka ju närmare den 23 oktober kommer, 50-årsdagen av den blodiga Ungernrevolten.

Populistiskt vänsterparti i Slovakien 
Även i Slovakien är det politiskt vingligt. Där styr sedan i somras ett populistiskt vänsterparti med hjälp av främlingsfientliga partier.

Hittills har utländska investerare reagerat lugnt på den stormiga centraleuropeiska politiken och valutakurserna har endast påverkats marginellt. Men den tilltagande populismen i kombination med en ökad nationalism och EU-skepticism kan snart också få ekonomiska konsekvenser.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se