Sanktionerna har enat Georgien

I Tbilisi i Georgien förvandlades oppositionens demonstration till en protest mot Ryssland. Sanktionerna har enat georgierna mot ett Ryssland som man tycker vill kväva det mindre grannlandet.

– Om jag så ska gå till fots ska jag ta mig till Ryssland, säger mormor Tatjana, georgiska som har barn och barnbarn i Ryssland och nu måste hitta en annan väg för att ta sig dit sen direktflyg stoppats.

Hon väntar utanför ryska ambassaden, en av få lyckliga som hann få visum innan visumstoppet infördes. Resebyråer som säljer visum längs gatan är nu stängda.

Enighet mot yttre hot
Runt om ambassaden har oppositionen samtidigt slagit en demonstrationsring som en protest mot Rysslands agerande mot Georgien. Motsättningarna med regeringen är lagda åt sidan så länge.

– Det här är bara ett försök att återupprätta ryska imperiet och vårt budskap är enkelt: det kommer inte hända och vi är redo för jämlika, vänskapliga relationer med Ryssland baserade på internationell lag. Ryssland kan inte få en bättre vän än Georgien, vi har mycket gemensamt, säger David Usupasjvili från det republikanska partiet, tidigare i rosornas revolution men sedan 2004 i opposition mot regeringen.

Lade splittringen bakom sig
Oppositionens protest mot regeringens brist på demokrati och yttrandefrihet blev istället en protest mot Ryssland och sanktionerna.

– Ryssland eller någon annan stat som rör georgiskt oberoende kommer alltid vara en större fiende än en georgisk regering eller president. Vi stod med Sjevardnadze när han stod för landets oberoende och nu står vi med presidenten, säger Tina Tinkisjdasjvili, oppositionsledare.

Maria Persson Löfgren, Tbilisi
maria.persson_lofgren@sr.se