Egna torpeder orsakade Kursk-olycka

Det var den ryska ubåten Kursks egna torpeder som exploderade och därmed orsakade olyckan för två år sedan då 118 sjömän dog. Det slår den ryska undersökningskommissionen fast i sin slutrapport.
I och med den här rapporten sätter åtminstone det officiella Ryssland punkt för Kursk-katastrofen den 12 augusti för två år sedan. Egna torpeder Kommissionens preliminära slutsatser har varit ute tidigare: Det var en av ubåtens egna övningstorpeder som exploderade. En lång rad andra teorier har kastats fram, framför allt att Kursk krockade med en väst-ubåt eller träffades av en torped från ett annat fartyg. Alla sådana teorier kastar kommissionen åt sidan. Barents hav Torpedexplosionen ägde rum 28 minuter och 30 sekunder över elva, när Kursk befann sig i Barents Hav. Direkt efter det exploderade flera skarpladdade torpeder. Två minuter senare kom ytterligare en explosion som slutgiltigt förstörde framdelen på Kursk. Samtliga i den delen av båten dog inom några minuter, 23 överlevande i den bakre delen dog inom åtta timmar av giftiga gaser, hävdar kommissionen, inga möjligheter fanns att rädda dem. Den sista slutsatsen kan bli kontroversiell: Det har funnits spekulationer om att åtminstone några besättningsmän levde längre än så, det skulle ha kunnat gå att få upp dem till ytan, har det hävdats. Det har också kritiserats att den ryska flottan länge tackade nej till erbjudanden om hjälp från väst. Men när ubåten upptäcktes var alla redan döda, säger kommissionen, dessutom fungerade inte räddningsluckorna.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".