LO-ekonomer kritiserar s-regering

Fem LO-ekonomer kritiserar den socialdemokratiska regeringen för att ha misskött arbetsmarknadspolitiken.

En av dem är LO:s chefsekonom Dan Andersson som ifrågasätter hela den verklighetsbeskrivning om jobben som kommer av sig själv i och med den goda konjunkturen, som socialdemokraterna förde fram i valrörelsen. 

– Vi har en väldigt svag sysselsättningstillväxt de senaste fem till sex åren, och vi har en arbetslöshet som ligger mellan sex och sju procent. Det var en verklighetsbild som vi inte berättade eller accepterade, det är helt enkelt förfärande att vi så länge har levt med den här höga arbetslösheten, säger han.

Inte första gången
Det är inte första gången som det kommer kritik mot den socialdemokratiska regeringens arbetsmarknadspolitik från LO. Kritiken gäller även denna gång att Göran Perssons regering har satt låg inflation och balans i statsbudgeten före full sysselsättning.

Det har straffat sig i det här valet när väljarna upplevde de borgerliga partierna som mer trovärdiga inom arbetsmarknadspolitiken, skriver Dan Andersson och fyra andra LO-ekonomer i en kommande artikel i den socialdemokratiska tidskriften Tiden.

LO-ekonomerna menar att arbetsmarknadspolitiken har minskat i omfattning under den gångna mandatperioden och att det därför är en mindre andel av de arbetslösa  som idag får del av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

De åtgärder som genomförs nu är av sämre kvalitet än vad som var fallet tidigare.

Det gör att det inte har gått att få ner arbetslösheten och öka sysselsättningsgraden i den utsträckning som man velat.

Inte effektiv
Därför menar LO-ekonomerna att arbetsmarknadspolitiken inte är lika effektiv som förr. Det är beslutsfattarnas, det vill säga politikernas ansvar och en förklaring till att den socialdemokratiska jobbpolitiken inte är lika trovärdig längre.

– Regeringen har abdikerat från verktygen att skapa jobb, men man glömde att man fick hela ansvaret. Väljare kräver ansvar hos politiker, och undrar om politiker har kraften att skapa nya jobb. Det är ett av många skäl att man röstade på alliansen, att de pratade om jobben, säger Dan Andersson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista