S bekräftar utlämning av lösenord

Socialdemokraterna bekräftar nu att SSU-ombudsmannen i Skaraborg Nicklas Sörman var den som lämnade lösenordet till socialdemokraternas datanätverk SAP-net till en folkpartist.

Sörman har tidigare förnekat uppgifterna om att han skulle ha lämnat lösenordet till folkpartisten Nicklas Lagerlöf. Han har till och med polisanmält Lagerlöf för förtal för att han hävdat detta.

Men som Ekot kunde berätta redan i tisdags har han nu ändrat sin historia.

– Det är allvarligt. Han har medverkat till att göra det möjligt för folkparitet att under lång tid hämta uppgifter från det som är en viktigt plattforma för vår interna kommunikation, säger socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström.

Varför ljög han om sin roll?

– Jag tror att han hänvisar till ungdomligt oförstånd, stress och att han har varit rädd. För min del är det inte acceptabelt, han har begått ett brott och det är naturligtvis väldigt allvarligt för vår del.  

Hur länge har resten av partiet och partiets ledning känt till det här?

– Jag har känt till det i två timmar nu.

Vilken betydelse har det att det är han som har lämnat över de här uppgifterna?

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt att en person har lämnat ut sådana här uppgifter. Men det minskar ju inte allvaret i det som folkpartiet har gjort.

I ett möte med socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström på onsdagen har SSU-ombudsmannen Nicklas Sörman berättat hur det gick till när han lämnade lösenordet till folkpartisten Nicklas Lagerlöf.

Versionerna stämmer överens
SSU:aren Nicklas Sörmans nya version av händelseförloppet som utlöste den stora dataintrångsskandalen stämmer nu i huvudsak överens med det som folkpartisten Nicklas Lagerlöf berättat från början.

Lagerlöf lämnade lösenordet vidare till Liberala ungdomsförbundets pressekreterare som använde uppgifterna för att få fram socialdemokraternas interna hemligheter.

Skandalen ledde till att folkpartiets partisekreterare Johan Jacobsson tvingades gå strax före valet och kritiken från socialdemokraterna mot folkpartiet har varit hård.

På tisdagen erkände SSU-ombudsmannen i Skaraborg, Nicklas Sörman, att han själv loggat in obehörigt på SAP-net.

Fick lösenord till fp-riksdagsman
Han har också berättat att det inte bara var folkpartiet som fick lösenord till SAP-net. Han fick själv ett lösenord till riksdagsdatorn för folkpartiets riksdagsman Christer Winbäck.

Enligt socialdemokraterna har han dock inte använt de uppgifterna.

– Han hävdar att inte har använt det.

Vet ni att det är på det sättet?

– Numera är jag väldigt försiktig att veta något i sådana här frågor. Vi förutsätter att om Christer Winbäck har anledning till att misstänka något annat så vidtar han de åtgärder som krävs, säger socialdemokraternas Tommy Ohlström. 

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se