Moody´s sänker Ericssons kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Moody´s sänker Kreditbetyget på telekomföretaget Ericsson. beskedet mottogs med bestörtning på börsen och Ericssonaktien rasade med omkring 20 procent efter beskedet.
Motgångarna för telekomföretaget Ericsson forsätter alltså trots att företagets nyemission på 30 miljarder är garanterad av dom stora aktieägarna och ett flertal banker. De nya pengarna kommer att strömma in till Ericssons kassa om bara om nån månad, men kreditvärderingsinstitutet Moody´s anser ändå att riskerna med att låna ut pengar till Ericsson har ökat. Moody´s sänker kreditbetyget för Ericssons långsiktiga upplåning ett steg från Baa3 till Ba 1 och det här kommer på ett eller annat sätt att leda till högre räntekostnader för ett bolag som redan är stenhårt pressat och måste sänka sina kostnader rejält. Om sänkningarna av Ericssons kreditbetyg fortsätter så kan den garanti för nyemissionen som ett flertal banker utfärdat vara hotad. Ericssons presschef Mads Madsen uppger i dag att det krävs flera ytterligare sänkningar av bolagets kreditbetyg innan garantierna upphör. Men det finns helt klart en risk för ytterligare sänkningar av Ericssons kreditbetyg. Moody´s uppger att det svenska telekomföretaget kommer att granskas ytterligare och att möjligheten finns för ytterligare sänkning och Ericssonaktien störtdök när beskedet kom i eftermiddags. Klockan 16.30 hade kursen återhämtat sig något och låg på minus 14,6 procent. Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".