Sänkt betyg sänkte Ericssonaktien

Det har varit en svart vecka på Stockholmsbörsen. Nedgången fortsatte också på fredagen och sämst gick Ericsson som vid stängningen hade backat med 13,5 procent och nu står i 8 kr och 30 öre. Anledningen till raset är att kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker kreditbetyget för Ericsson.
Motgångarna för telekomföretaget Ericsson fortsätter alltså, trots att företagets nyemission på 30 miljarder kronor är garanterad av både de stora aktieägarna och ett flertal banker. De nya pengarna kommer att strömma in till Ericssons kassa om bara någon månad, men kreditvärderingsinstitutet Moody's anser ändå att riskerna med att låna ut pengar till Ericsson har ökat. Moody's sänker kreditbetyget för Ericssons långsiktiga upplåning ett steg och det här kommer på ett eller annat sätt att leda till högre räntekostnader, det för ett bolag som redan är stenhårt pressat och måste sänka sina kostnader rejält. Om sänkningarna av Ericssons kreditbetyg fortsätter så kan den garanti för nyemissionen som bankerna utfärdat vara hotad. Ericssons presschef Mads Madsen uppger på fredagen att det krävs flera ytterligare sänkningar av bolagets kreditbetyg innan garantierna upphör, men det finns helt klart en risk för ytterligare sänkningar. Moody's uppger att det svenska telekomföretaget kommer att granskas ytterligare och att möjligheten finns för ytterligare sänkning. Ericssonaktien störtdök när beskedet kom på fredagseftermiddagen.
Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".