Ingen allians i Västra Götaland

Centerpartiet och folkpartiet fortsätter samregera med socialdemokraterna i landstinget Västra Götaland. Moderaterna och kristdemokraterna erbjöd samarbete med stöd av Sjukvårdspartiet, men folkpartiet avvisade ett sådant samarbete.

Lars Nordström som är ordförande i regionen för folkpartiet, avvisar ett borgerligt samarbete.

– Vi ha varit kritiska till moderaterna i regionen genom att de egentligen har velat avlägsna och ta bort regionen och förstatliga sjukvården. Huvudskälet, oberoende av den moderata politiken, har varit att vi inte vill sätta oss i en situation där Sjukvårdspartiet har en vetorätt i alla viktiga frågor, säger han.

Alliansen i majoritet
I landstinget Västra Götaland har folkpartiet, centern och socialdemokraterna egen majoritet. Dessa partier har också styrt landstinget i sex år.

De borgerliga allianspartierna har inte majoritet tillsammans, utan skulle om de kommit överens, ha stött sig på Sjukvårdspartiet som skulle ha fått en vågmästarroll.

Centern och folkpartiet vill liksom socialdemokraterna fortsätta strukturarbetet inom sjukvården och satsa på de stora sjukhusen.

Här finns en borgerlig spricka. Moderaterna, kristdemokraterna vill, precis som Sjukvårdspartiet att varje sjukhus ska bli självständigt.

Besvikelse
Moderaternas gruppledare i landstinget, Johnny Magnusson, är överraskad och besviken över det uteblivna samarbetet.

– Vi har gått in i detta med öppna förutsättningar och varit tillmötesgående, tycker jag. Vi har ju inte kommit till förhandling utan bara till samtal och så bryter de helt tvärt. Jag kan inte värdera detta nu för jag har inte fått tala i lugn och ro med varken centern eller folkpartiet. Jag har fått ett mycket kort meddelande att man vill göra så här, säger han.

Vad är det som gör att det går att komma överens på riksplanet men inte i Västra Götaland?

– Ställ frågan till de två.

Är du besviken?

– Ja, det är klart, säger Johnny Magnusson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista