Slöjan döljs vid turkiska universitet

I dagarna börjar en ny termin på universiteten i Turkiet. Bland studenterna finns en allt större andel kvinnor. Men en del av kvinnorna tvingas välja mellan den muslimska religionen och utbildningen, eftersom det är förbjudet att bära huvudduk vid landets universitet.

En av dem är 21-åriga Elif Guzel, som utbildar sig till jurist.

– Jag är muslim, och det är ett påbud i min religion att täcka mitt hår, säger Elif Guzel.

Hon kunde inte välja mellan sin övertygelse och drömmen om att bli jurist, så hon valde en tredje väg. På föreläsningarna gömmer hon sitt hår och sin slöja under en peruk.

Perukmakaren gav henne rabatt när hon förklarade vad hon skulle ha den till. Hittills har Elif Guzel klarat sig undan universitetets vakter som ska se till att ingen kvinna kommer in på universitet utan att visa sitt riktiga hår.

Kvinnor utnyttjas
Enligt Turkiets grundlag ska studenter bära moderna kläder och se moderna ut. Sedan 1998 tolkas det som att kvinnor inte får bära huvudduk på universitetsområdet eller i offentliga byggnader.

Men det var inte bara studenter som berördes av förbudet, många kvinnor som jobbade inom offentlig sektor tvingades också välja mellan sina jobb och slöjan.

Ayse Demiriz på den islamiska människorättsorganisationen Mazlumder säger att kvinnorna nu utnyttjas i den privata sektorn, de får lägre lön än sina mer sekulära systrar.

– Arbetsgivarna vet att kvinnor som bär slöja inte har någon annanstans att vända sig, säger Ayse Demiriz.

Symbolisk dragkamp
Huvudduken har blivit en symbol för dragkampen mellan de krafter som vill hålla religion och stat strikt åtskilda i Turkiet och de som vill se en större roll för islam.

Professor Nur Serter var vice rektor för åtta år sedan när Istanbuls universitet införde slöjförbudet. Hon säger att det är en politisk handling att bära huvudduk, trots att det ser så oskyldigt ut.

– Det är en politisk handling och om vi tillåter huvudduken så är det bara en tidsfråga innan islamisterna kräver införandet av sharialagar i Turkiet, säger professor Nur Serter.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se