Regeringen vill minska drogmissbruket

Ekot kan nu berätta hur regeringens narkotikasamordnare vill använda de pengar som avsatts för att minska narkotikamissbruket i Sverige.
En stor del satsas på att förbättra det förebyggande arbetet. Vidare får forskningen 40 miljoner kronor. Lika mycket satsas för att hitta användbara modeller där man tänker på hela kedjan, från det uppsökande arbetet till själva vården. - Jag tror att det är väldigt viktigt att det är balans inom de här olika områdena. Att det är lika viktigt att jobba med kontrollåtgärder som behandling och rehabilitering. Det har vi inte gjort under 90-talet. – Det har varit väldigt mycket lagar och poliser och alldeles för lite andra insatser vill jag påstå, säger regeringens narkotikasamordnare, Björn Fries. Den femte augusti lämnar Björn Fries in handlingsplanen mot narkotika till regeringen som formellt ska godkänna den några dagar senare. 100 miljoner kronor har redan avsatts till kriminalvården. Narkotikasamordnaren Björn Fries har 225 miljoner kronor att använda under fyra år. Drygt 40 miljoner avsätts till forskning kring bland annat behandlingsmetoder. Och ytterligare 40 miljoner satsas på ett arbete man vill göra tillsammans med storstäderna för att få tillstånd en samordnad kamp mot narkotikan.
Tobias Sandblad, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".