Kockumskranen bort från Malmö

Inom kort ska Malmös stolta landmärke, Kockumskranen, monteras ned för att sedan transporteras till Sydkorea. Men arbetet är redan flera veckor försenat på grund av vädret.
– Jag vill titta på kranen och ta adjö av den. Det är ju en silhuett i Malmö. Men så är livet. De får väl ha vajrar, fälla den på något vis, förstår inte hur de kan välta den, säger Greger Wilhelm, som besökte det gamla varvsområdet i Malmö. Frågan hur nedmonteringen ska gå till är relevant, Kockumskranen är enorm. Den invigdes 1974 och är världens största bockkran, 140 meter hög och 7200 ton tung. Kranens tvärgående balk är bara den 15 meter hög och där står det också Kockums med sju meter höga bokstäver. Kockumskranen är mer än en kran, den har för många Malmöbor blivit en symbol för staden och många hade nog också önskat att den skulle få stå kvar, men nu ska hela rasket rivas så snart vädret tillåter. En av dem som ska följa nedmonteringen är Gert Wahlström: – Jag tittar lite då och då hur det går om de behöver något handtag, det vet man inte, man får kanske ta med sig verktyg, säger Gert Wahlström.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".