Exdiktators son fick 15 års fängelse

I Indonesien dömdes på fredagen exdiktatorn Suhartos yngste son Tommy Suharto till 15 års fängelse för korruption och för att ligga bakom mordet på en högt uppsatt domare, som sköts ihjäl på öppen gata i Jakarta. Domen har stor symbolisk betydelse.
Tommy Suharto eller Hutumo som han egentligen heter hade anmält sig sjuk i fängelset och begärde att få träffa en doktor när han på fredagen skulle få sin dom, men rättens ordförande beslutade att meddela domslutet ändå, trots att den åtalade inte kom till rättegångsförhandlingarna. Försvarsadvokaterna lämnade rättssalen i protest när domen började läsas upp. Detta är en laddad rättegång full av politisk symbolik. Tommy Suharto är hittills den ende medlemmen av Suharto-familjen som ställts inför rätta efter suhartotidens maktmissbruk. Suhartosonen, som tidigare dömts till 18 månaders fängelse men hållit sig undan och vägrat att avtjäna straffet, har i den här rättegången åtalats för att ligga bakom mordet på den domare i högsta domstolen som skrev under det förra domslutet mot honom. På fredagen fälldes han alltså som skyldig. 15 års fängelse väntar. Den 82-årige exdiktatorn själv har lyckats undgå rättvisan på grund av sin bräckliga hälsa. Suharto och hela hans klan berikade sig med ofantliga värden under det mer än 30-åriga maktinnehavet. Domen är också en uppmärksammad test för den indonesiska rättsapparaten. Få länder i världen har ett mer genomkorruperat rättssystem, där den som mutar bäst kan vara säker på seger inför skranket. En FN-observatör som på plats har granskat det indonesiska rättsväsendet förklarade förra veckan i Jakarta att han inte sett någonting värre, men nu är Indonesien en demokrati och presidenten Megawati Sukarnoputri är under press att visa att Indonesien också är på väg att bli ett rättssamhälle. Även när makt och inflytande möter lagen. Därför är domen mot Tommy Suharto så uppmärksammad.
Börje Remdahl, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".