GM och Renault går inte samman

Det blir ingen sammanslagning av GM och Renault-Nissan. Efter två månaders förhandlingar så enades man om att vara oeniga.

GM-chefen Rick Wagoner ville inte böja sig för den karismatiske Renault-Nissan chefen Carlos Ghosn, men frågan är hur länge Wagoner kan sitta kvar i ledningen för den blödande biljätten.

Nissan och Renault har skickat ut ett pressmeddelande om att de gemensamt har bestämt att avbryta diskussionerna om ”trevägsalliansen”.

– Vår styrelse har också enhälligt kommit fram till att den föreslagna sammanslagningen inte skulle vara fördelaktig för våra aktieägare, så sa General Motors chef Rick Wagoner vid en hastigt sammankallad presskonferens i Detroit.

GM ville ha mer betalt
I två månader har man förhandlat och räknat. Man kom fram till att Renault Nissan skulle ha mest att vinna på sammanslagningen och GM ville därför ha betydligt mer betalt än det skräpvärde som aktien idag har.

Miljardären Kirk Kekorian som nu äger tio procent av GM, beklagar i ett uttalande att det inte blir någon sammanslagning som skulle kunna ge rationaliseringsvinster på mellan 15 och 70 miljarder kronor.

Fredrique Le Greves talesman för Renault-Nissan säger att GM ville ha alldeles för mycket kompensation och att en allians går ut på att man arbetar tillsammans.

GM-ledningen har hela tiden varit skeptisk:

– Vi tillverkar själva 9 miljoner bilar per år över hela världen vi behöver inte en allians för att överleva, säger GM:s chef Rick Wagoner.

GM blöder
Vissa analytiker menar att GM skulle kunna vinna mycket om Europa-, USA- och Asiendivisionerna uppträdde som ett företag.

Andra menar att GM måste ha en ny partner. GM fortsätter att blöda förra året förlorade det som en gång var världens största bilföretag 75 miljarder kronor. Det spekuleras nu i att Renault-Nissanchefen Carlos Ghosn nu kommer att gå vidare på sin friarstråt till Ford.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se