Fredsförhandling med Farc-gerillan inledd

I Colombia växer förhoppningarna att en fredsprocess med Farc-gerillan kan vara förestående. Regeringen och Farc har de senaste dagarna gett signaler om att de är villiga att acceptera varandras krav för att inleda förhandlingar om ett fångutbyte.

Colombias president Alvaro Uribe brukar kalla Farc för banditer, knarkgerilla och terrorister.

Men härom dagen sade han att han var beredd att sätta sig ner ansikte mot ansikte med gerillans ledare, om det på något sätt kunde bidra till att få igång en fredsprocess.

Han sade också att han, som slutpunkt på en sådan fredsprocess, var beredd att utlysa val till en konstituerande församling ett av dem krav gerillan brukar ställa.

Ska diskutera fångutväxling
Uribe har även gått med på Farc:s krav att avmilitärisera två municipier på sammanlagt 800 kvadratkilometer för att under 45 dagar diskutera formerna för en fångutväxling, ett nödvändigt första steg på väg mot en allmän fredsprocess.

Uribes nya attityd är delvis en reaktion på gerillans initiativ. Det började med att Farc skickade videofilmer med kidnappade fångar till deras anhöriga för att visa att de är vid liv.

Beredd att förhandla
Videofilmerna följdes av flera kommunikéer i vilka gerillan ger signaler att den är beredd att inleda förhandlingar om ett fångutbyte som ett första steg i en fredsprocess.

Och att gerillan dessutom är beredd att gå med på en vapenvila, en avgörande skillnad i jämförelse med den förra, misslyckade fredsprocessen då det enda resultatet blev att Farc stärktes militärt.  

Farc-gerillan håller drygt 2 000 kidnappade som fångar. Men av dem är det bara 62 som ingår i det fångutbyte som gerillan föreslår.

Kräver att fångar släpps
I utbyte kräver gerillan att cirka 500 av dess medlemmar som nu sitter i fängelse ska släppas.

Bland dem 62 utbytbara finns den förra presidentkandidaten Ingrid Betancour som kidnappades för snart fem år sen.

Andra politiker, militärer, poliser och även tre amerikanska tekniker som ingår i gruppen har varit fångar ännu längre.

Men även om utbytet inte gäller alla gerillans fångar, så har den senaste tidens signaler ändå väckt stor optimism.

Det är första gången sedan Uribe tillträdde för snart fem år som en fredsprocess med Farc alls tycks möjlig. Men, varnar skeptikerna, innan den verkligen blir av så måste många hinder övervinnas.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se