Nato ny befälhavare i Afghanistan

Nato tar på torsdagen över kommandot i östra Afghanistan från de amerikanska trupper som hittills har kontrollerat området. Det betyder att det nu är Nato som har kontroll över de internationella styrkorna i hela Afghanistan.

I en ceremoni med bland andra Afghanistans president Hamid Karzai lämnade de amerikanska trupperna över befälet i östra Afghanistan till Nato tidigt på torsdag morgon.

Därmed leder försvarsalliansen Nato nu hela den internationella styrkan på över 30 000 man. Det engelska befälet för Nato-truppen sa att det var en historisk händelse, och det är den största styrkan i Nato:s historia.

USA bidrar med flest man
USA är med sina drygt 10 000 man det land som har bidragit med flest soldater. Militära bedömare säger att överlämnandet kan ses som ett tecken på att USA, som inte gärna ställer sina trupper under annat befäl, visar ett stort förtroende för samarbetet inom Nato. 

Men USA kommer ändå att ha cirka 8 000 man under fortsatt eget befäl, bland annat de specialstyrkor som jagar terroristnätverket al-Qaida, inte minst ledaren Osama bin Laden.

Femte året för insatsen
Den internationella styrkan i Afghanistan, Isaf, som den heter, har funnits på plats i fem år och ska försöka bringa säkerhet till ett splittrat och våldshärjat land, där centralregeringens makt över landet är mycket liten.

Störst problem möter styrkan just nu i söder, där en offensiv mot talibanerna har visat sig svårare att genomföra än beräknat. Talibanerna, som de USA-ledda trupperna från början kom för att jaga bort från makten har bjudit hårt motstånd och många afghaner i området har drabbats av striderna.

Minst 90 000 människor har de senaste veckorna flytt striderna i söder, enligt FN. Det är människor som har förlorat allt byarna, enligt flyktingorganet UNHCR, sina hem, sina odlingar, skolor och sjukstugor.

Maria Sjöquist
maria.sjoquist@sr.se