Datoriserat journalsystem innebär risker

Att datasystemet för patientjournalerna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset upphörde att fungera under ett dygn berodde på att åska slog ut kylsystemet i en datorhall. Därmed gick det inte, under ett dygn, att komma åt patientjournalerna som numera är datoriserade.

Ann-Christin Andersson är presschef för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är naturligtvis alltid en risk, att inte komma åt journaler. Det gör att vi nu kommer gå ut till alla verksamheter och förvänta oss att de lämnar in rapporter, där vi frågar dem hur de bedömde situationen, om de upplevde att det fanns medicinska risker i detta, och på vilket sätt det såg ut i så fall, säger hon.
Men har ni inget reservsystem?

– Det är också en fråga vi får titta på, om det handlar om strömtillförsel får man se på hur reservkraften ska fungera. Man kommer säkert att diskutera det, men vi är inte där än, säger Ann-Christin Andersson.

Återkommande problem
I nästan 24 timmar gick det inte att komma åt patientjournalerna vid Sahlgrenska till följd av åsknedslaget. Utredningen som sjukhusledningen startat väntas vara klar inom en dryg vecka.

Men det här är inte första gången som sjukhuspersonal har problem att komma åt patientjournaler. I till exempel Stockholm gjorde ett annat datahaveri att det inte gick att komma åt alla journaler och provsvar, bara så sent som för några dagar sen.

”Avgörande för patientsäkerheten”
Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på vad som hänt och följer noga den internutredning som nu startats av Västra Götalandsregionen med Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Göran Mellbring är enhetschef vid Socialstyrelsen i Göteborg.

– Det är naturligtvis avgörande för patientsäkerheten att man har tillgång till journaluppgifter i den löpande vården. Om ett journalsystem slås ut är det allvarligt för patientsäkerheten. Det ska finnas reservsystem så att det fungerar även i extrema situationer, säger han.
Hur menar du?
– När det gäller elektricitet måste det finnas reservkraft, man måste ha sådana system att man har tillgång till uppgifterna även om delar av systemet slås ut, säger han.
Vad kommer ni att göra från Socialstyrelsen?
– Man har startat en intern utredning inom vården, och vi avvaktar resultatet där. Vi har redan haft kontakter med regionen, vad gäller säkerhet i datajournalsystem. Det här är inget specifikt för Västra Götaland, det finns över hela Sverige, säger Socialstyrelsens enhetschef Göran Mellbring. 

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista