Klart för kinesiskt-japanskt toppmöte

Nu är det klart att det blir ett toppmöte mellan Kina och Japan efter en lång tid av spända relationer. På söndag kommer Japans nya premiärminister Shinzo Abe till Peking. Nordkoreafrågan förväntas komma högt upp på dagordningen.

Efter flera dagar av spekulationer har den kinesiska regeringen bekräftat att det blir ett kinesiskt-japanskt toppmöte i Peking på söndag.

Det blir grannländernas första toppmöte på nästan ett och ett halvt år.

En merit för Shinzo Abe
Kinas regering vägrade att träffa Japans förra premiärminister, men nu har man öppnat dörren för Shinzo Abe, som tillträdde för snart två veckor sedan.

För Abe är det en merit att så snabbt ha fått till ett toppmöte med Kina.

Den kyliga relationen mellan Kina och Japan har sin grund i olösta konflikter från andra världskriget. Kina ansåg att Japans förra premiärminister, Koizumi, förhärligade japanska krigsförbrytelser. Och Koizumis regelbundna besök på en japansk krigsminnesplats satte igång våldsamma antijapanska demonstrationer i Kina.

Viktigt med god relation
Både Kina och Japan har mycket att vinna på goda relationer. Länderna är nära grannar och viktiga handelspartners för varandra.

Mot bakgrund av Nordkoreas plötsliga hot att utföra ett kärnvapenprov framstår det som än mer angeläget att Kina och Japan återigen samtalar på högsta nivå.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista