Tuffa lokalval för oppositionen i Georgien

På torsdagen är det lokalval i Georgien. Sju partier ställer upp, men oppositionen kommer troligen inte att vinna särskilt många platser, säger en av Georgiens mest respekterade analytiker till vår korrespondent.

Vattenkaskader sprutar rytmiskt högt mot taket på parlamentsbyggnaden i centrala Tblisi. Fontäner är presidentens passion, kanske lite för mycket tycker georgierna.

Fontänen framför parlamentet fyller fullständigt platsen där anhängarna av president Micheil Saakshasvilis Rosrevolution 2003 stod i protest mot valfusk.

Väntas inte bli dramatiskt
Dagens lokalval väntas inte bli lika dramatiskt som i november 2003. Presidentens popularitet är fortfarande stor, och det är hans enda problem, säger Alexander Rondeli vid georgiska fonden för strategiska och internationella studier.

Professor Rondeli, nestorn som haft de flesta i dagens politiska elit som elever i statskunskap.

– Det enda problemet för herr Saakhasvili är att inte vinna för stort. För oppositionen är så svag att de inte kommer få så många röster. De är inte populära de kanske högst får sex, sju platser. Saahasvili behöver fler från oppositionen i lokala beslutande organ för att visa att han har demokrati i Georgien, säger Rondeli.

En demokrati som oppositionen underkänner. De som också var anhängare av rosornas revolution och aktivt deltog i att störta dåvarande presidenten Edvard Sjevardnadze vände Saahasvili och hans regering ryggen 2004.

Kritiserade brist på öppenhet
De kritiserade brist på öppenhet i media och en regeringens hårdföra tag mot brottslingar - tortyr i fängelser och polisbrutalitet.

– Jag gick i opposition just för polisens brutalitet, tortyr är tortyr även om det är mot vanliga brottslingar och rena avrättningar på gatorna och en förändring av författningen som inte gjort landet mer demokratiskt, säger Tina Tvikasisjvili, oppositionsledare.

Har förändrat mycket
Hennes kritik gäller ett rättsystem där domstolar fortfarande inte dömer fristående från regeringen. Men Rondeli hävdar att Saakhasvili har lyckats förändra mycket till bättre och därför har han fortsatt stort stöd.

– Affärsklimatet har förbättrats, utbildningsväsendet har reformerats, liksom armén, polisen och säkerhetsstrukturerna har blivit bättre. Vi är långt från perfekta, men vi har som mål väststandard och dit är det långt, säger han.

En huvudstad fri från korrupta trafikpoliser, renare, upprustad, målad och fler nybyggen. Ett flöde av biståndspengar och investeringar från väst och USA. Utan det stödet vore det svårt att sätta sig upp mot den stora grannen i norr, Ryssland.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se