EU skärper bagageregler på flygplan

Skrymmande handbagage och flytande vätskor i större mängd får i fortsättningen inte tas ombord vid flygresor, det beslutade EU-kommissionen på torsdagen. Skälet är de nya terroristhoten mot flygsäkerheten.

Säkerhetskontrollerna vid Europas flygplatser blir allt hårdare. Sökandet efter vapen och sprängämnen som kan smugglas ombord skärps.

Flytande sprängmedel
Nu räknar man med att även flytande sprängmedel kan användas för att spränga flygplan i luften vid terrorattentat och av det skälet beslutade EU-kommissionen om nya säkerhetsregler på torsdagen.

I fortsättningen får flygpassagerare inte ta med sig mer än 9 centliter flytande vätska ombord. Det anses tillräckligt för att man ska kunna ta med tandkräm, vätska för kontaktlinser, parfym eller hudkräm i en toalettvätska.

Dryck måste köpas på flygplatsen
En större mängd vatten eller läskedryck tillåts ombord om drycken köpts på flygplatsen efter säkerhetskontrollen. Det blir också förbjudet att ta med skrymmande handbagage.

Väskor som tas in i kabinen får inte vara större 56 gånger 45 gånger 25 centimeter, väskor som är större måste checkas in.

Träder i kraft om sex månader
De reglerna träder i kraft först om sex månader och kommer då inte att gälla för musikinstrument.

Dessa bestämmelser välkomnas av flygpersonalen som får ägna mycket tid och muskelkraft ombord åt att stuva skrymmande handbagage. Flygpassagerarna måste avsätta allt mer tid för att hinna igenom de omfattande säkerhetskontrollerna.      

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se