Ingen fängelseyrkan i brandrättegång

På torsdagen avslutades rättegången i Växjö tingsrätt om branden på Regionpsykiatriska kliniken i Växjö för tre år sedan, då två unga kvinnor dog.

Två före detta landstingschefer är åtalade för arbetsmiljöbrott, som innefattar bland annat grovt vållande till annans död.

Men åklagaren Jan Andersson yrkade inte på fängelse, utan stannade vid villkorlig dom och böter, även om han tycker att brottet är starkt.

– Det här är ju ett allvarligt brott. Det är personer som har dött och personer som blivit ordentligt skadade, men det finns en rättspraxis på det här området som gör att påföljden i sig kanske inte blir så överdrivet sträng, säger han.

Så det viktiga är att någon fälls och får ta ansvaret, inte att de hamnar i fängelse?

– Lagföringen i sig är mer betydande än själva påföljden i det här fallet, säger Jan Andersson.

Enligt Jan Andersson har åtalet mot de före detta landstingscheferna Christer Jacobsson och Talis Vasko betytt mycket för säkerheten på landstingen i hela landet.

Yrkar inte på fängelse
Han menar att chefer idag har en bättre syn på säkerhetsfrågor och de som arbetar med brandfrågor har ett lättare jobb idag.

Han yrkar alltså inte på fängelse idag, men han säger också att han tycker det finns anledning att se över lagstiftningen när det gäller den här typen av brott.

Rättegången mot de två före detta landstingscheferna har pågått i fjorton dagar.

Bristande ansvar
Åklagaren vill ha dem fällda för arbetsmiljöbrott, efter händelserna på Regionpsykiatriska kliniken i Växjö 1 augusti, 2003.

Han menar att de tre vikarier som fanns på avdelningen när det började brinna inte fått tillräcklig brandutbildning, och det skulle cheferna ha sett till.

Vill att åtalet ogillas
Försvaret däremot, vill att hela åtalet ogillas och att cheferna frias. Så här säger advokat Sture Larsson.

– Åklagaren har påstått att det fanns vissa brister hos personalen på natten, och de bristerna finns över huvudtaget inte enligt vår uppfattning.
– Men även om det hade funnits brister, så hade samma händelseförlopp inträffat även med personal som hade gått den här utbildningen som åklagaren efterlyser. Det innebär att om det har funnits brister så har det ingen betydelse i målet, säger försvarsadvokat Sture Larsson.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se
Dom meddelas om två veckor (19 oktober)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".