Vårdare knivskars till döds av patient

En manlig sjuksköterska på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har avlidit efter att han knivskurits av en patient på rättspsykiatriska avdelningen.

Händelsen inträffade på torsdagsförmiddagen, och både personal och patienter blev vittnen till det som hände. Johan Björk är sektionschef på den rättspsykiatriska avdelningen.

– Vad jag vet har detta skett i anslutning till entrédörren, och ett stickvapen har varit inblandat, säger han.
Var sjuksköterskan själv?

– Nej, alla de säkerhetsrutiner vi har på enheten har följts, det var två ur personalen som öppnade entrédörren, som vi alltid ska göra. Men att försvara sig mot någon som kommer rusande mot en med en kniv, det är.. Det här kommer som en chock för oss allihop, säger Johan Björk.

Patienten, en 38-årig man, har vårdats på avdelningen sedan 1998. Han är dömd för grova våldsbrott.

Mannen var på permission
Sedan en tid arbetstränar mannen och har kortare permissioner från avdelningen, och det var när han återvände från en sådan som han knivhögg sjuksköterskan. Skadorna han fick var så allvarliga att han senare avled.

Patienten angrep sjuksköterskan precis i entrédörren, före den sluss där patienterna visiteras innan de släpps in på avdelningen.

Permissioner ges efter bedömningar från fall till fall, berättar Johan Björk, och i sista hand är det länsrätten som säger ja eller nej till permissioner.

”Alla är chockade”
Både patienter och personal såg händelsen, och kommer nu att få debriefing. Alla är mycket chockade, säger Johan Björk.

– Det känns fruktansvärt. Hela avdelningen är.. Det går inte att beskriva, säger Johan Björk, rättspsykiatriska avdelningen på länssjukhuset Ryhov.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Pernilla Arvidsson, SR Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se