Många besvikna över asyllagen

Genom den tillfälliga asyllagen skulle gömda flyktingar få en ny chans till prövning om uppehållstillstånd. Men så många som fyra av tio fick avslag, visar en sammanställning från Migrationsverket. Flykting-organisationer ser lagen som ett svek mot många av dem som hoppades på en ny chans.

En av dem var 22-årige Asad Asimov från Azerbadjan.

– Man skulle ha fått en chans, men den chansen har jag aldrig fått. Jag har inget hopp längre hur det ska bli i framtiden, sa Asad Asimov till Ekot i somras.

Asad Asimov hade fått avslag på sin ansökan och valt att gå under jorden igen. Hur många som har gjort som han och gömt sig en andra gång är oklart.

1 500 har avvikit
Men av de 12 000 som fått avslag har bara 2 000 återvänt till sina hemländer. 1 500 har avvikit och kan alltså vara gömda igen. Ett misslyckande konstaterar Madeleine Seidlitz, asylrättsjurist på Amnesty.

– Ja, det måste man säga. Målet var ju att komma ifrån ett system där människor håller sig gömda, säger hon.

Amnesty och andra organisationer är också kritisk till att prövningen enligt den tillfälliga asyllagen gjordes enligt strikta mallar.

Barnfamiljer fick stanna
Barnfamiljer fick stanna, om de bott här tillräckligt länge. Personer från länder dit det ansågs vara för farligt att återvända, som Irak, Somalia och Afghanistan, har också fått stanna.

Men många av dem som inte passade in i mallarna, som 22-årige Asad, fick nej. Trots att de lovades en ny prövning enligt den nya lagen fick de inte det.

– Vi kan se att man inte alltid har gjort en ordentligt förnyad prövning om det finns skyddsbehov eller inte, säger Madeleine Seidlitz.

Håller inte med
Men Peter Mokvist, projektansvarig på Migrationsverket håller inte med.

– Alla har fått en rättvis prövning i enighet med lagen. Lagen sa att vi skulle prova nya omständigheter som tillkommit efter det lagkraftbundna avisningsbeslutet, och det är det vi har gjort. Det är inte så att vi har gjort någon omprövning av dåvarande Utlämningsnämndens beslut, säger han.  

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se