Reinfeldt fick riksdagens förtroende

På torsdagseftermiddagen valde riksdagen den 41-årige moderatledaren Fredrik Reinfeldt till ny statsminister. Reinfeldt säger att han känner sig hedrad över uppdraget.

Talman Per Westerberg ledde omröstningen:

– Röstningen har slutat med 175 ja-röster, 169 nej-röster. Kammaren har såldes valt Fredrik Reinfeldt till ny statsminister.

S, mp och v röstade emot
De borgerliga partierna röstade ja till medan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet röstade nej.

Efteråt var Fredrik Reinfeldt nöjd när han mötte pressen.

– Detta är ju mycket hedrande naturligtvis, för en politiskt besjälad person. Dessutom från ett parti som sannerligen inte ofta har haft möjligheten att befinna sig i den här situationen, att kunna vara vald till statsminister.

Vill få ned arbetslösheten
Det viktigaste för den nyvalda statsministern är få ner arbetslösheten.

– Att jobben blir fler i Sverige och också kommer människor till del som idag står utanför arbetsmarkanden, det kommer vara det allt överskuggande som vår regering kommer rikta in arbetet gentemot.

Ministerlistan är färdig
På fredagen ska Reinfeldt presentera den nya regeringsförklaringen och de nya ministrarna. Enligt Reinfeldt är ministerlistan färdig redan nu.

Redan på torsdagen offentliggjorde Reinfeldt vilka tre som blir hans statssekreterare i statsrådsberedningen. Ansvarig för samordning av inrikespolitiken blir ekonomen Mikael Sandström, ansvarig för utrikesfrågor blir Nicola Clase, som har bakgrund på UD, och ansvarig för staben blir moderaternas presschef Ulrica Schenström.

Olika verklighetsbeskrivningar
Den avgående statsminister Göran Persson har tidigare sagt att Reinfeldt nu kommer till ett dukat bord med god svensk ekonomi och ekonomiskt välskött offentlig sektor. Reinfeldt håller inte med.

– Näe, jag tycker att det är fel i ett land som har massarbetslöshet beskriva det i termer av ett dukat bord.

– Jag tror inte att alla de människor som finns i det svenska utanförskapet håller med om den beskrivningen, säger Fredrik Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista