Hundratals döda höns i vanvårdsskandal

Närmare 1 000 vanvårdade höns och hundratalet döda höns påträffades i dag på en gård utanför Gävle. Gården har nu spärrats av. Skandalen avslöjades i förmiddags när miljöinspektörer gjorde ett oanmält besök på gården.
SR Gävleborgs reporter träffade länsveterinär Margareta Steen: – Det finns ungefär 900 hönor här som står i burar som inte är godkända och mig veterligen så har djurägaren ingen dispans för att hålla de här djuren. Vi har varit inne och säkrat bevis i själva byggnaden och byggnaden är under all kritik. Om man tänker sig att det är en livsmedelsproducerande lokal så är det så att det ligger gödsel på golvet och det ligger döda höns, avlivade på ett otillbörligt sätt, tillsammans med ägg. Hur mår hönsen då? – Ja hönsen individuellt har vi inte checkat för det är svårt. De går tre och tre, upp till fem i varje bur. Så jag kan inte uttala mig om det. Däremot kan jag säga att det var en levande höna som kom upp ur en av säckarna där hon har tillbringat åtminstone ett dygn tillsammans med sina döda kompisar, som jag som veterinär då fick avliva. Vad säger du om det här? – Jag blir naturligtvis upprörd, både som människa och i mitt yrkesvärv.
Emanuel Zimmerman, SR Gävleborg i samarbete med Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".