Ökad konkurrens oroar nybliven mäklare

De 700 unga nya fastighetsmäklare som utbildas varje år får allt svårare att etablera sig. Nu får de också tävla med billigare mäklare på nätet. Anders Nyberg, som började jobba som registrerad mäklare i våras, är oroad över konkurrensen.

– Jag tror att gemene man många gånger inte känner till allting som försiggår, vad en mäklare egentligen ska göra. Det är en juridisk säkerhet man har när man anlitar en mäklare, säger Anders Nyberg.

De unga mäklarna möter nu konkurrenter som inte fanns förr: billiga nätmäklare, där säljaren gör en del jobb själv. Då kan nätmäklarens arvode stanna vid 15 000 kronor, medan Anders Nyberg kan ta över 100 000 kr för att sälja en trea i Stockholms innerstad.

Risker att räkna med
Han pekar nu gärna på att det kan finnas risker både för säljare och köpare med billiga närmäklare.

– Man måste ju också ta i beräkningen den risk man tar med det här, exempelvis om man får några påträngande frågor kanske säljaren inte talar om exakt hur det är medan mäklaren måste göra det här, säger Anders Nyberg.

Han delar kontor i Stockholms innerstad med en lika ung kollega. Han är dock inte orolig för att branschen kallnar när bostadsräntorna ökar. Det finns ju alltid folk som vill flytta in till innerstan. Och det är väl bara bra för marknaden om konkurrensen mellan mäklarna hårdnar, säger han.

Hoppfull ändå
Anders Nyberg, som jobbar på franchisebasis åt mäklarkedjan Remax, räknar med att klara sig.

– Jag tror att de som är duktiga, seriösa mäklare överlever. Sedan kan man ju också se hur driven man är som mäklare och vilket intresse man har för det, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se