Storbritannien satsar på flygresenärer

Flygbolagen har inte bara lönsamhetsproblem. I Storbritannien är problemet också att hinna med den snabba ökningen av resenärer. En kraftig ökning av flygkapaciteten förbereds därför, för att på sikt kunna ta hand om ytterligare uppemot 500 miljoner flygresenärer om året.
Liksom på vägarna råder det stark trängsel i det brittiska luftrummet. Två flyplatser utanför London, Heathrow och Gatwick, har redan fullt och kan inte ta emot mer trafik, och en tredje, Stanstead är snabbt på väg att fyllas. För att inte tappa trafikflyg och konkurrenskraft till andra länder har regeringen arbetat med flera utvecklingsplaner som presenterats i veckan. I planerna ingår nya landningsbanor i Glasgow, Edinburgh och Manchester. Upp till tre nya landningsbanor på Stanstead, kanske ytterligare en bana på Heathrow. Alternativt en helt ny flyplats i Cliffe, i närheten av London. I utbyggnadsplanen diskuteras också möjligeten av flera nya regionala flyplatser. Allt detta kommer sannolikt inte att genomföras, den brittiska transportministern Darling har snarare presenterat ett antal möjligheter, där några ska väljas ut. Varje utbyggnad av befintliga flyplatser, eller nybyggen, lär möta hårt motstånd från kringboende och miljögrupper. Bristen på prioritering av dom olika förslagen, fick en kommentator på BBC att säja att utvecklingsplanen ser ut som den skissats upp på baksidan av ett cigarrettpaket under en kväll på puben. Klart står dock att något måste göras, och kommer att göras för att minsta trycket på dagens otillräckliga flygplatser i Storbritannien.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".