Capio sa ja till riskkapitalister

Sjukvårdskoncernen Capios styrelse och de stora aktieägarna sa på torsdagen ja till att bli uppköpta av två riskkapitalbolag.

Det var priset som avgjorde, enligt Krister Hertzen styrelseledamot i Capio.

– Det var 1,4 miljarder kronor ytterligare till Capios aktieägare, säger han.

Blir privatägt
Om andra aktieägare om knappt två veckor också säger ja till budet på Capio betyder det att bolaget blir privatägt istället för att vara på börsen.

De båda riskkapitalbolagen svenska Nordic Capital och internationella Apax gick bet i första försöket att köpa Capio. Budet var för lågt tyckte styrelse och aktieägare.

Aktiespararna har inte bestämt sig ännu, säger Gunnar Ek.

– Vi kommer inte förrän nästa vecka ta ställning till vad vi säger om budet. Men redan så här långt kan vi säga att vi beklagare att ännu ett fint svenskt bolag försvinner in i riskkapitalisternas händer, säger han.

Anställda i flera länder
Capio har 15 000 anställda i Sverige, Tyskland och England. Bolaget äger och driver bland annat S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Både Nordic Capital och Apax är redan inne i sjukvårdsbranschen. Apax äger Englands största sjukvårdsföretag och detta är en framtidsbransch, enligt Lars Johansson från Apax.

– Det är en förhållandevis stabil bransch, enväldigt snabbt expanderande bransch där det händer väldigt mycket i de olika europeiska länderna. Folk blir äldre och vi behöver mer sjukvård, vi behöver sjukvård för väldigt få pengar, det vill säga vi måste vara effektiva, kompetenta och Capio är ett mycket effektivt och kompetent bolag, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista