Mark Foley.

Pedofilskandalen i USA växer

I USA växer pedofilskandalen i representanthuset. Representanthusets etikkommitté har inlett en utredning för att få svar på vilka ledamöter som hade kännedom om Mark Foleys sexuellt laddade e-postmeddelanden till unga manliga praktikanter i kongressen.

Etikkommittén har redan kallat femtiotal ledamöter och anställda i representanthuset till vittnesförhör. De som vägrar att vittna eller att lämna ifrån sig dokument riskerar straff.

Skandalen kommer att utredas gemensamt av demokrater och republikaner, och kommitténs ordförande sade att man siktar på att lägga fram en rapport inom veckor, inte månader.

Avslöjades i ABC
Den mest brännande fråga som utredningen har att ta ställning till är huruvida representanthusets talman, republikanen Dennis Hastert hade blivit informerad om Foleys förehavanden innan e-postmeddelandena avslöjades av tv-kanalen ABC i fredags.

Hastert hävdar att han inte visste någonting före dess. Han lovade samarbeta till fullo med Etikkommitténs utredning.

I debatten om Dennis Hasterts ansvar för skandalen är det flera som har krävt att han lämnar sin post som talman. Och kravet kommer inte bara från politiska motståndare, utan även från republikanska partikamrater och konservativa tidningar.

Talmannen har Bushs stöd
Hastert har dock än så länge Vita Husets fulla stöd. President Bush uttalade häromdagen stöd för Hasterts arbete som talman och på torsdagen upprepades presidentens stöd av Vita Husets talesman, Tony Snow.

Skandalen är potentiellt mycket skadlig för republikanerna inför kongressvalet i början av november.

Ny opinionsundersökning
Enligt en opinionsundersökning som publicerades på torsdagen har skandalen redan avsatt spår i partisympatierna.

I undersökningen svarar en stor majoritet av de intervjuade att de har större förtroende för demokraterna när det gäller moralfrågor.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".